TABI

Unelmamatkoja. Nojatuolimatkoja. Kulttuurisalonki ja Japani-kauppa.

UNELMANA MATKA JAPANIIN TAI PIENI PALA JAPANIA SUOMESSA

Oletko haaveillut matkasta Japaniin? Tabi on pieni Japani-kauppa ja kulttuurikeskus turkulaisen nikkarijugendtalon kivijalassa. Järjestämme keväästä 2023 alkaen taas uudestaan myös matkoja Japaniin! Verkkokauppa ja virtuaaliset kulttuuritapahtumat palvelevat myös muualla asuvia.

Pienten ryhmien kulttuurimatkat Japaniin ovat taas alkaneet koronarajoitusten poistuttua. Tabi-matkaan kuuluu huolellinen matkan suunnittelu sinun ja matkatoveriesi toiveiden pohjalta sekä täydellinen varaus-, opastus- ja tulkkipalvelu. Omatoimimatkailijalle Tabi suunnittelee matkaohjelman, tekee varaukset ja opastaa etukäteen saamaan matkasta mahdollisimman paljon irti. Saat parhaat puolet omatoimimatkan yksilöllisyydestä ja seikkailullisuudesta yhdistyneenä ryhmämatkan vaivattomuuteen! Ryhmämatkaosioon pääset tästä. Jos olet kiinnostuneempi lähtemään matkaan oman retkikuntasi kanssa, omatoimimatkailijalle-sivut ovat Sinua varten.

Bonuksena Tabi tarjoaa mahdollisuuden hioa näkökulmia Japanin yhteiskuntaan ja kulttuuriin jo ennen lähtöä esitelmien, kirjallisuuden ja elokuvien parissa. Ja jos matkalle lähtö ei ole Sinulle juuri nyt ajankohtainen, Tabin Salonki tuo sinulle kiehtovimmat japanilaisen kulttuurin helmet ja kiinnostavimmat vieraat tunnelmalliseen kivijalkasalonkiin Turkuun—ja omalle ruudullesi.

Tabikauppa tuo pieniä paloja Japania elämäämme täällä. Kaunista, ekologista arjen luksusta. Valikoimiimme kuuluvat vintagekimonot ja -haorit, tee, kirjat ja kodin ja keittiön käyttöesineet. Tervetuloa tutustumaan osoitteessa Sirkkalankatu 24, Turku! Kivijalkakauppa on auki tiistaista lauantaihin 12-18, heinäkuussa myös sunnuntaisin kello 12-16.

Voit seurata uusimpia kirjoituksia myös Facebookissa: käy tykkäämässä Tabin Facebook-sivusta. Instagramissa ja Pinterestissä näet kuvia, jotka inspiroivat Tabia, ja YouTubeen on tulossa lisää videoita matkoilta.

“Se oli kyllä elämäni reissu, ei voi muuta sanoa!”

SEURAAVAKSI TAPAHTUU

Kirjoja, elokuvia, kiinnostavia esitelmiä…Tabin Salongin ohjelman näet tapahtumakalenterista. Voit ostaa lipun tapahtumiin kätevästi suoraan kalenterin kautta. Suurin osa tilaisuuksista tulee aikanaan tarjolle tallenteina. Tässä muutamia poimintoja, loput löydät Tabikaupan kulttuuri-osiosta.

TILAA TABIN UUTISKIRJE

Kerron Tabin ystäville aina ensin, kun uusia retkikuntia aletaan suunnitella. Tästä pääset tabilaiseksi!

Liittymällä hyväksyt Tabin yksityisyys- ja rekisterilausunnon (GDPR).

SINUN UNELMAMATKASI

Maailmanperintökohteita vai pop-kulttuuria?
Kuumia kylpyjä vai uusinta teknologiaa?
Pitkiä vaelluksia vai siekailematonta hedonismia? — Sinä päätät.
Kerro, minkälainen on unelmamatkasi! Linkki aukeaa kyselyyn.

JAPANI MATKAKOHTEENA

Japani on kiehtonut länsimaista mieltä aina Marco Polon ajoista lähtien. Se on nähty eksoottisena ja harmonisena unelmamaana täynnä hienostunutta kauneutta. Uudempi historia on tuonut kuvaan synkempiä sävyjä: toisen maailmansodan muisto vaikuttaa Japanin suhteisiin naapureihinsa edelleen, ja taloudellisen menestyksen vuosikymmenet sodan jälkeen ovat vaatineet hintansa: kilpailuyhteiskunta uuvutti japanilaiset, ja luonnonympäristö kärsi.

Nyky-Japani on kehittymässä entistä avoimemmaksi ja moniarvoisemmaksi yhteiskunnaksi. Matkailijan kannalta siitä tekee ainutlaatuisen historian huolellinen vaaliminen ja edelleen elävät perinteiset taidemuodot. Japanilainen ruokakulttuuri kokonaisuudessaan on nostettu yhdeksi Unescon maailmanperintökohteista, ja nautiskelijalle ei mikään ole parempaa kuin höyryävän kuuma kylpy ulkoaltaassa. Paitsi ehkä kuuma kylpy ystävien ja kelluvan bambuisen saketarjottimen kanssa. Viime reissullamme oli juuri kylpyiltana superkuu…

JAPANI LUMOAA VAATIVANKIN MATKAILIJAN

Nopea teknologinen kehitys luo kiinnostavia kontrasteja tähän kaikkeen, ja moderni arkkitehtuuri, nykytaide, katukeittiön höyryt ja kaupunkien nopeasykkeinen neonsäihkeinen viehätys varmistavat sen, että Japani pitää lumoavassa otteessaan vaativankin vierailijan.

Tabi-matkalla voit itse valita, haluatko tutustua matkakohteisiin ja niiden kiehtovaan historiaan perinpohjaisesti vai mieluummin tunnelmoida ja ottaa vastaan uudet elämykset mahdollisimman avoimin mielin. Valittavanasi on ennen matkaa esitelmiä ja luettavaa ja matkan aikana miniluentoja tai yksityiskohtaisia opastuksia, oman kiinnostuksesi mukaisesti. Voimme myös järjestää tapaamisia paikallisten asiantuntijoiden kanssa. Miltä kuulostaisi teeseremonia teemestarin opastuksella tai meditaatio yhdessä zen-munkkien kanssa?

Haluatko nähdä, minkälaisia Tabi-kokemuksia muilla on ollut? Lue otteita matkakokemuksista. Vai oletko jo valmis kertomaan omista toiveistasi? Tabi-kysely on sinua varten. Seuraavat matkat -infosivun löydät täältä. Tabi on myös Facebookissa.

Ravintolan mainoslyhty Pontochossa
Ravintolan mainoslyhty Pontochossa
Nayttely Morin taidemuseossa
Näyttely Morin taidemuseossa
Meitä emännöineen-maikon hiuslaite Gionissa
Meitä emännöineen maikon hiuslaite Gionissa

TABIN TARINA

Kaikki alkoi ystävien ehdotuksesta.

HAJIMEMASHITE

HAUSKA TUTUSTUA

Olen Annamari, oppaasi löytöretkellesi Japaniin. Olen asunut maassa useita  vuosia, mutta löydän sieltä joka matkalla uutta. Halutessasi voin kertoa pitkiä tarinoita matkakohteistamme ja niiden historiasta, mutta voimme myös kulkea hiljaa ja antaa uusien kokemusten täyttää aistit. Matkan parhaita hetkiä voi olla, kun tulkkaan keskustelusi torimyyjän tai alakoululaisen kanssa. Odotan kiinnostuneena sinun havaintojasi ja mietteitäsi tutkimusmatkallamme.

Tabi on japania ja tarkoittaa matkaa. Tabi-matka voi olla hyvin järjestetty siirtyminen pisteestä a pisteeseen b ja siitä eteenpäin, mutta myös metaforinen vaellus, joka avaa näköaloja uusiin mielenmaisemiin. Usein se on molempia.

Matkaa tarkoittava kirjoitusmerkki eli kanji 旅 on myös päässyt tabin logoon. Se muistuttaa punaisista nimileimasimista, joilla kalligrafit signeeraavat työnsä, ja joilla keräilijät merkitsevät omistamansa taideteokset. Nimileimasimia käytetään vieläkin yleisesti myös arkisten asioiden hoitamisessa, ja japanilaiset uskovan sen olevan luotettavampi ja autenttisempi henkilöllisyyden osoitus kuin allekirjoitus.

KOHTAAMINEN

ENSIMMÄINEN KERTANI JAPANISSA…

…oli jo lukioaikana. Osallistuin vaihto-ohjelmaan, asuin japanilaisessa perheessä pikkukaupungissa Tokion pohjoispuolella, kävin koulua, opiskelin teeseremoniaa, kukkienasettelua ja koton soittoa. Sitten halusin nähdä enemmän, ja sain vapaaehtoistyötä Koben kaupungista kehitysvammaisten hoitokodista. Viimeinen kuukausi kului pohjoisessa Hokkaidon saarella pikkuruisella karjatilalla talon töissä. 

Ennen lähtöäni olin luonut läheisen suhteen kuvitteellisen Japanin kanssa, jossa elämä on  kauneuden kyllästämää. Olin lukenut paljon tanka-runojen suomennoksia ja kehittänyt syvän rakkauden perinteiseen puutarhataiteeseen ja arkkitehtuuriin. Löysinkin paljon uskomatonta kauneutta, mutta myös elämänmakuisia realiteetteja ja yllättäviä ristiriitoja. Kaukorakkaudesta oli tullut arkirakkautta.

En olisi uskonut, että vielä joskus tulen palaamaan tuohon toiseen kotimaahani, jota ensimmäisen vuoden jälkeen jäin haikeasti kaipaamaan, kymmeniä ja kymmeniä kertoja uudelleen. Suurin osa matkoistani on liittynyt tutkimustyöhön, mutta olen myös saanut kutsuja perhejuhliin, liftannut maan pohjoisesta etelään ja päässyt tutustumaan hyvin monenlaisiin japanilaisiin todellisuuksiin.

Annemari Konttinen triptyykki 2
Annemari Konttinen triptyykki 2

Annamari Konttinen
Kuvaajana Eddy Chang

TÖITÄ

NYT OLEN SOSIOLOGI…

…ja opetan Japanin nyky-yhteiskuntaan liittyviä kursseja ja tutkimusmetodologiaa Turun yliopiston Itä-Aasian tutkimus- ja koulutuskeskuksessa. Opiskelijani ovat hyvin kansainvälinen ja kiinnostava joukko, ja kollegani ovat erikoistuneet Itä-Aasian yhteiskuntiin, politiikkaan ja historiaan.

Olen työssäni ollut erityisen kiinnostunut yhteiskunnallisen tasa-arvon kysymyksistä, ihmisyhteisöjen suhteesta luonnonympäristöön ja sukupuolijärjestelmästä. Kaikki nämä ovat kysymyksiä, joita havahduin pohtimaan ensimmäisen kerran jo lukioikäisenä Japanissa ollessani. Silloin en vielä aavistanut, että saisin joskus tehdä työtä näiden asioiden parissa.

Yliopistotyön lisäksi olen aina ollut kiinnostunut tieteen ja taiteen kohtaamisista ja järjestänyt mielelläni tapahtumia ja keskustelutilaisuuksia, jotka tuovat yhteen eri alojen asiantuntijoita. Tärkeä yhteistyökumppani on ollut teatteri Kolmas Tila. Olen aina mielelläni myös toimittanut tekstejä ja suunnitellut ja toteuttanut yhdistysten ja muiden organisaatioiden viestintää. 

UNELMIA

AJATUS TABISTA…

…tuli ensimmäisen kerran mieleeni, kun opastin kollegoita muutaman päivän ajan konferenssin jälkeen kesäisessä Yokohamassa ja sen lähiseuduilla. Tutustuimme Chinatowniin ja Kotobukichon päivätyöläisten kortteleihin ja kävimme kuumilla lähteillä Atamissa. Kotiin jääneet valittivat leikillään, että heillä ei ole samaa mahdollisuutta päästä poimimaan parhaat kokemukset ja myös kurkistaa kulissien taakse. 

Ajatus kypsyi nopeasti, ja vuonna 2015 lähti kokeilumielessä liikkeelle ensimmäinen Tabi-retkikunta.. Ryhmä oli koottu jo vuotta aikaisemmin, ja olimme yhdessä tehneet sushia, katsoneet elokuvia ja suunnitelleet matkamme yksityiskohtia myöten. Hieman höpsö nimi Unelmamatkat juontaa juurensa tästä: koimme, että olemme toteuttamassa yhteistä unelmaamme pitkän odotuksen jälkeen. Koronavuodet 2020-2022 tekivät entistä tärkeämmäksi sen, mikä matkailussa on oleellista: ei paikasta toiseen siirtyminen (vaikka sekin voi olla kutkuttavaa) vaan näköalojen laajentaminen. Tämä on toteutunut Tabin Salongin tilaisuuksissa sekä Sirkkalankadun tunnelmallisessa kivijalkatilassa että verkossa.

Tule mukaan!

Ryoanjin zen-puutarha
Ryoanjin zen-puutarha
Antiikkikimonoita
Antiikkikimonoita
Butoh-taiteilija Tenko Ima
Butoh-taiteilija Tenko Ima

MATKAKOKEMUKSIA

ANNAMARIN PALSTA