AARTEEN ETSINTÄÄ JAPANISSA OSA1: TEMPPELIN MARKKINAT

Kulutuksen kanssa on vähän niin kuin matkailunkin: tässä tavaraan hukkuvassa maailmassa haluamme vähemmän mutta parempaa, asioita ja esineitä, joilla on todellista merkitystä ja jotka tuottavat pitkäaikaista iloa.

Olen itse jo hyvän aikaa sitten luopunut shoppailusta, paitsi matkustaessa. Erityisesti Japanin-matkat saavat silmäni aina avautumaan, ja huomaan hypisteleväni silkkiä siellä, bambua täällä. Ihan parasta on, kun löytää täydellisen lahjan ystävälle, silmiä hivelevän kauniin käyttöesineen tai jotain vanhaa, jonka monipolvinen tarina saattaa saada uuden luvun toisella puolella maapalloa.

Semiantiikin ja vanhojen tavaroiden ystäville Japanin parasta antia ovat temppelimarkkinat. Tämän jutun kuvat ovat Kiotosta, jossa on kaksi instituutiota yli muiden: Tenjin-san Kitano-Tenmangun pyhäkössä ja Kobo-san Toji-temppelissä. Tarkkaan ottaen vain toinen näistä paikoista siis on buddhalainen temppeli ja toinen shintopyhäkkö, mutta yleistermi temppelimarkkinat kuvaa paikkoja aika hyvin. Tarjolla on paljon esineistöä, jonka voi kuvitella olevan kuolinpesistä: viime vuosisadan astiastoja ja suvussa sukupolvien ajan kulkeneita perhealttareita, mutta myös koruja, käsitöitä, teetä ja katuruokaa. Markkinoilla saa helposti kulumaan puoli päivää.

Kuten jokainen kirpputoreja kiertävä tietää, aamuvarhaisella tekee parhaat löydöt. Hyvällä säällä myyjiä ja aarteita on kuitenkin niin paljon, että iltapäivälläkin riittää penkomista. Juuri nyt haluaisin itse päästä metsästämään kimonoita: arvokkaimmat on nostettu näyttävästi roikkumaan orsille, mutta sivummalla voi bongata kasoja, jotka näyttävät siltä kuin ne olisi kipattu pienen kuorma-auton lavalta. Kuosia ja kuntoa on ihan joka lähtöön. Ilahduttavaa on, että kimonot päätyvät koko ajan useammin myyntiin käytettyinä: vielä parikymmentä vuotta sitten käytettyihin henkilökohtaisiin tavaroihin suhtauduttiin hyvin nihkeästi.

Jokaisella Tabi-matkalla on mahdollisuus bongata hienoja vintage- ja antiikkilöytöjä, mutta ensi marraskuun matkalle on suunniteltu täsmäiskuja muutamiin parhaisiin paikkoihin. Ja kun ollaan liikkeellä juuri sopivasti kuukausi ennen jouluaattoa, voivat joululahjaostokset tänä vuonna olla stressittömin, kiinnostavin ja persoonallisin rasti ikinä.