MACHIYA

Machiya tarkoittaa yksinkertaisesti kaupunkitaloa, mutta sanalla viitataan yleensä kaksikerroksiseen pitkänomaiseen talotyppiin, jonka juuret ovat jo yli tuhatvuotiset, mutta joka yleistyi Edo-kaudella (1600-1868) nopean kaupungistumisen myötä. Urbanisaatio hyödytti  kaupunkiporvaristoa, ja kauppiaat ja käsityöläiset kehittivät oman kukoistavan kaupunkikulttuurinsa hallitsevan ylimystön samuraikulttuurin rinnalle.

Machiya-kaupunkitalon julkisivu on yleensä kapea, ja liiketilat sijaitsevat talon etuosassa. Aiemmin, ennen näyteikkunoiden yleistymistä, tämä etuosa saattoi olla kokonaan avattavissa ohikulkijoille. Talon takaosassa sijaitsevat asuintilat, ja näiden osien välissä on yleensä pieni puutarhamainen sisäpiha, jota voi tarkastella neljästä suunnasta terassimaisilta käytäviltä. Talon hienostuneen käytännöllisen hengen luovat liukuovet, tatamilattiat ja käytävien kiiltäväksi lakatut puulattiat.

Machiya-kaupunkitalot ovat kokeneet todellisen renessanssin viime vuosina. Naran kaupunki on tukenut voimakkaasti perinteisten elinkeinojen elvyttämistä vanhassa kaupungissaan, ja siellä onkin nyt mahdollista seurata pellavan kudontaa tai teen paahtamista aidoissa machiya-taloissa, ja tietysti myös tehdä hienoja löytöjä. Kiotossa on avattu joitakin machiya-taloja matkailijoiden vuokrattaviksi. Tämä sopii hyvin Tabi-filosofiaan, jonka mukaan kaikki matkan osatekijät voivat olla elämys. 

Tähän machiya-taloon olen ajatellut tehdä varauksen ensi kesän matkaa varten; haluatko olla silloin mukana?